Inspiratie

Ik zou wel de Orde van het Theelepeltje willen oprichten van mensen die dezelfde houding hebben als ik: niet weglopen, geen brieven schrijven! Maar daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een effectieve oplossing van problemen.

En ik zou hen willen vragen een klein theelepeltje op hun revers te dragen, zodat we elkaar herkennen als leden van dezelfde beweging, dezelfde broederschap, dezelfde orde, De Orde van het Theelepeltje.

Dit is mijn filosofie in een notendop of, zo u wilt, in een theelepeltje.

Orde van het Theelepeltje - Lepel wit

Oprichting

De Stichting Haags VredesInitiatief  heeft aan deze oproep gehoor gegeven en de Orde van het Theelepeltje opgericht.

In Zweden bestaat ook zo’n orde: Teskedsorden. Deze Orde gaat met volwassen en kinderen in discussie over omgaan met verscheidenheid, onder andere door leermateriaal voor scholen te ontwikkelen.

De Orde van het Theelepeltje heeft een speciale relatie met de Stichting De Muren hebben Oren die hetzelfde doel nastreeft als Teskedsorden door op basisscholen projecten uit te voeren die multiculturele verschillen overstijgen en leerlingen begrip voor elkaar bijbrengt.

Een uitslaande brand! Wat doe je...?

Wanneer je getuige bent van een grote ramp, bijvoorbeeld een uitslaande brand, dan kun je drie dingen doen: ​

Orde van het Theelepeltje - 1
Rennen voor je leven, zo snel als je kunt, en degenen die niet kunnen rennen aan ​hun lot overlaten.
Orde van het Theelepeltje - 2

Een boze brief schrijven aan de redactie van je krant en eisen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de brandveiligheidseisen voor gebouwen uit hun ambt worden gezet. Je kunt ook oproepen tot demonstraties.

Orde van het Theelepeltje - 3

Maar wat je ook kunt doen: een emmer water halen om het vuur te blussen. En als je geen emmer hebt, dan neem je een glas water. En als je geen glas hebt neem je een theelepeltje water. Iedereen heeft wel een theelepeltje. Een theelepeltje is heel klein en het vuur is enorm, maar we zijn met miljoenen en ieder van ons heeft wel een theelepeltje.

Gedeelte uit een interview met Amos Oz voor de zweedse TV, vrij vertaald uit het Engels.